23. marraskuu 2022
Tapahtuma

Etelä-Afrikan asema ja rooli uudessa Maailman(epä)järjestyksessä

Suomi-Etelä-Afrikka -seura (SEAS) järjestää Yliopistolla seminaarin otsikolla Etelä-Afrikan asema ja rooli uudessa maailman (epä)järjestyksessä. Puhujina ovat Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola, kirjailija Annu Kekäläinen sekä kehitysmaa-asiantuntija ja kansanedustaja Kimmo Kiljunen. Tilaisuuden vetäjänä toimii Peter Nyman.

Seminaari

Aloituspäivä ja aika 23.11.2022 - 16:00
Paikka Yliopiston Metsätalo (sali 6), Unioninkatu 40
Kieli Suomi
Järjestäjä Suomi-Etelä-Afrikka -seura (SEAS)

Vanha maailmanjärjestys tuntuu romahtaneen. Tilalle on tullut uusi ”epäjärjestys”, jossa vanhat asetelmat eivät enää päde. Moni maa on joutunut etsimään paikkaa, roolia ja kumppaneita uudestaan. Tämä koskee erityisesti entisiä alusmaita, kylmän sodan kolmatta maailmaa, jota silloin kamppailevat suurvallat koettivat saada leiriinsä. Kylmä sota vaikutti päättyneen viime vuosituhannen loppumetreillä, mutta kuluvan vuosikymmenen edetessä se on palannut uudenlaisena ja yhtäkkiä on syöksytty tilaan, jossa maat joutuvat valitsemaan puolensa uudelleen.  Ja valinta on taas tehtävä ns. idän ja lännen välillä. Eräs näistä valintatilanteessa olevista maista on Etelä-Afrikka. Se on samalla yksi tärkeimmistä, raaka-ainevaroiltaan rikas BRICS-ryhmän jäsen (Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina ja Etelä-Afrikka). Valintatilannetta ja -olosuhteita mutkistavat lisäksi ilmastonmuutos, ruokapula, kaupparakenteet, inflaatio ja energiakustannukset. Mistä apua, kenen kanssa liittoutua ongelmien lieventämiseksi? Niin Kiinan, Venäjän kuin USA:nkin korkeat edustajat ovat kiertäneet Afrikkaa etsien itselleen kumppaneita.     Myös Suomessa on kiinnostus Afrikkaa kohtaan viime aikoina kasvanut. Valtioneuvosto hyväksyi viime vuonna uuden Afrikka-strategian. Tavoitteena on monipuolistaa ja syventää Suomen suhteita Afrikan eri maihin ja alueellisiin järjestöihin. 

Etelä-Afrikka-seminaari järjestetään Yliopiston Metsätalossa (sali 6) Unioninkatu 40 klo 16 alkaen.  Alustajat Mika Aaltola, Annu Kekäläinen ja Kimmo Kiljunen pitävät ensin puheenvuoronsa ja sen jälkeen istahtavat keskusteluun, johon myös yleisö voi osallistua. Keskustelua johdattelee Peter Nyman. Tilaisuus kestää 2–3 tuntia ja sisäänpääsy on ilmainen.