YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon selostaa köyhyyden vastaista kampanjaa maailmanjärjestön oman koulun oppilaille. Kuva: YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon selostaa köyhyyden vastaista kampanjaa maailmanjärjestön oman koulun oppilaille.

YK:n pääsihteerillä on tuulinen virka

Suurvaltojen epäsuosio voi katkaista uran yhteen kauteen, ja sen varominen rajoittaa toimintaa.

Teksti: Thalif Deen Kuva: Bomoon Lee

IPS — Yhdistyneiden kansakuntien 65-vuotisen olemassaolon aikana pääsihteerit ovat yleensä saaneet toisen virkakauden vain pysymällä väleissä turvallisuusneuvoston viiden pysyvän jäsenmaan – Yhdysvaltain, Britannian, Ranskan, Kiinan ja Venäjän – kanssa.
Nykyistä pääsihteeriä Ban Ki-moonia on syytetty Kiinan mielistelystä, kun hän ei ole patistanut maata vapauttamaan rauhannobelisti Liu Xiaoboa vankilasta.
Eteläkorealainen Ban on kuitenkin vakuuttanut puhuneensa ihmisoikeuksista yksityiskeskusteluissa Kiinan johtajien kanssa.
Ban ei ole paljastanut jatkosuunnitelmiaan, mutta arvostelijat uskovat hänen petaavan itselleen toista kautta vuoden päästä päättyvän viisivuotiskautensa jatkoksi.
Varovaisuus palkitaan
Yhteen kauteen joutui viimeksi tyytymään egyptiläinen Boutros Boutros-Ghali, jonka pääsihteeriura päättyi 1996 Yhdysvaltain vastustukseen.
Vaikka turvallisuusneuvoston 15 jäsenestä 14 kannatti Boutros-Ghalin jatkokautta, yksi vastalause riitti estämään sen.
Eräs entinen arabidiplomaatti muistuttaa, ettei kukaan viime aikojen pääsihteereistä ole uskaltanut arvostella Israelia pelätessään menettävänsä Yhdysvaltain tuen toiselle kaudelleen.
Toista kautta tavoitteleva pääsihteeri uskaltaa puhua rohkeasti vasta sen saatuaan. Ban Ki-moonin edeltäjä Kofi Annan tuomitsi Yhdysvaltain hyökkäyksen Irakiin laittomaksi vasta 1,5 vuotta sen alkamisen jälkeen, New York Timesin YK-toimituksen entinen päällikkö Barbara Crossette muistuttaa.
Ratkaisuksi yksi kausi
Asiantuntijat ovat pohtineet sitä, miten YK:n pääsihteeri voisi toimia rohkeasti ilman painostusta ja pelkoa jatkokauden menetyksestä.
Shashi Tharoor toimi aiemmin YK:n tiedotusasioiden alipääsihteerinä ja pyrki onnistumatta pääsihteeriksi neljä vuotta sitten. Hän halusi ratkaista riippumattomuusongelman valitsemalla pääsihteerin vain yhdeksi seitsemän vuoden kaudeksi.
Policy Studies -laitoksen Uusi kansainvälisyys -hankkeen johtaja Phyllis Bennis kannattaa mallia. Silloin pääsihteeri voisi toteuttaa YK:n peruskirjan vaatimuksen, jonka mukaan hänen ei pidä pyytää tai ottaa ohjeita miltään valtiolta, Bennis sanoo.
Entä jos valitaan väärin?
”Yksi kausi tekisi pääsihteeristä vahvemman alusta asti”, Crossette arvioi. Seitsemän vuotta on kuitenkin pitkä aika, jos virkaan on valittu sopimaton henkilö, hän myöntää.
Bennisin mukaan pääsihteerin valinta on muuttunut 25 viime vuoden aikana aiempaa avoimemmin poliittiseksi.
Vaali heijastaa valtioiden välisiä liittolais- ja vihasuhteita kyseisenä vuonna. Turvaneuvoston kaikkien pysyvien jäsenten tuki on kuitenkin ratkaiseva.
”Se tarkoittaa yleensä jotakuta poliittisesti niin väritöntä henkilöä, ettei hän uhkaa varsinkaan Yhdysvaltain ja toiseksi Kiinan ja kolmanneksi kolmen muun pysyvän jäsenen etuja”, Bennis selittää.
YK:n entiset pääsihteerit

Kofi A. Annan (Ghana) 1997-2006
Boutros Boutros-Ghali (Egypti) 1992-1996
Javier Perez de Cuellar (Peru) 1982-1991
Kurt Waldheim (Itävalta) 1972-1981
U Thant (Burma) 1961-1971
Dag Hammarskjöld (Ruotsi) 1953-1961
Trygve Lie (Norja) 1946-1952
(Lähde: Suomen YK-liitto)