Kenialaisen Umojan kylän naiset vaalivat seudun perinteitä pukeutumisessaan ja itse valmistamissaan koruissa. Kuva: Kenialaisen Umojan kylän naiset vaalivat seudun perinteitä pukeutumisessaan ja itse valmistamissaan koruissa.

Naisten kylä kukoistaa Keniassa

Miehillä on porttikielto hylättyjen ja raiskattujen turvapaikkaan.

Teksti: Hannah Rubinstein Kuva: Hannah Rubinstein

IPS –- Kenialaiseen Umojan kylään ei ole yli 20 vuoteen päästetty asumaan muita miehiä kuin siellä syntyneitä poikia. Kylä on kaltoin kohdeltujen naisten turvasatama.
Samburun ruohoaavikolla sijaitsevan Umojan tarina alkoi vuonna 1990. Seudun naiset ryhtyivät myymään helmitöitään niin hyvällä menetyksellä, että kateelliset miehet heittäytyivät hankaliksi.
Rebecca Losolin johtamat naiset päättivät perustaa oman kylänsä Umojan. Nimi on swahilia ja tarkoittaa yhtenäisyyttä.
Nyt Umojassa asuu 48 naista, jotka ovat tulleet eri puolilta maata etsimään turvaa monista syistä. Nuoret tytöt pakenevat pakkoavioliittoja vanhojen miesten kanssa. Joukossa on myös raiskauksen uhreja ja yhteisönsä hylkäämiä leskiä.
Viime aikoina kylään on tullut Isiolon alueelta etnisen väkivallan pelottamia turkana-heimon naisia.
Lesken pelastus
Umoja saa elantonsa helmikoruista sekä läheisen leirintäalueen ja kulttuurikeskuksen tuotoista. Kaikki tulot käytetään perustarpeisiin, lääkärikuluihin sekä kouluun, jossa opetetaan sekä lapsia että aikuisia.
Kylän perustajiin kuuluvan Nagusi Lolemun tarina on tyypillinen: mies kuoli ja suku työnsi lesken ulos kodistaan. ”Yksinäisiä naisia oli liian monta”, hän sanoo.
Perinne epää leskiltä oikeuden omaisuuteen. Useimmat heistä ovat kouluja käymättömiä ja muodostuvat taakaksi suvulleen.
Lolemu laskee Umojan ansioksi sen, että hänen kaksi nyt jo aikuista lastaan pääsivät kouluun. ”Kotikylässäni tätä ei olisi tapahtunut.”
Vaikutus leviää
”Yhdenkään naisen tai tytön ei pitäisi joutua pakenemaan kotoaan”, Celena Green muistuttaa. Hän johtaa Vital Voices -järjestön ohjelmia Afrikassa ja tekee yhteistyötä Umojan naisten kanssa.
Green korostaa Umojan roolia esikuvana. Osallistuessaan Umojan työpajoihin naapurikylien naiset kuulevat samalla ihmisoikeuksista ja tasa-arvosta. ”Hekin alkavat vaatia väkivallatonta yhteisöä”.
”Perinteisissä kylissä naiset eivät pääse johtamaan tai hallitsemaan varallisuutta. Sen sijaan he voivat joutua väkivallan, sukuelinten silpomisen, lapsiavioliiton ja muiden sortavien perinteiden kohteeksi”, Green sanoo.
Seurustelu sallitaan
Lolemu selittää Umojan sääntöjä, joihin kuuluvat miesten porttikiellon ohella asukkaiden tasavertaisuus ja keskinäinen kunnioitus. Sukuelinten silpominen on kiellettyä. Kulttuuria vaalitaan käyttämällä perinteisiä asuja ja koruja.
Umojaa ei hallitse miesviha. Varsinkin monet nuoremmat naiset haaveilevat avioliitosta – mutta omilla ehdoillaan.
Judy, 19, pakeni viisi vuotta sitten, kun häntä naitettiin iäkkäälle ja moniavioiselle miehelle. Nyt Judy seurustelee – mitä kylän säännöt eivät kiellä – ja kasvattaa puolivuotiasta poikaa.
Judy suunnittelee muuttavansa joskus sulhasensa kylään, mutta toistaiseksi hän viihtyy Umojassa. ”Täällä meillä on kaikkea”, hän vastaa nauraen kysymykseen kylän puutteista.

Kenian naisten faktat

Asukkaita 40,9 miljoonaa
Synnytyksistä ammattiväen valvomia 44,0 %
Keskimääräinen lapsiluku naista kohti 4,6
Naisista vähintään keskiasteen koulutuksen saaneita 20,1 %
Naisten osuus kansanedustajista 9,8 %
Sijoitus sukupuolten tasa-arvoindeksissä 130/187

Lähde: YK.