Facebook – järjestöjen työn väline vai pakollinen paha?

Radical Soul ja Viestintä-Piritta järjestivät Facebook-tykkääjistä tukijoiksi -koulutuksen, jossa pureuduttiin 60 hengen järjestöjoukon voimin pohtimaan, kuinka Facebook -tykkääjiin muodostetaan pidempiaikainen suhde.

Teksti: Saara Simonen

Koulutus käsitteli niin Facebookin teknisiä ominaisuuksia järjestöjen näkökulmasta kuin sosiaalisen median valjastamista osaksi järjestöjen varainhankintaa.
Keskusteluissa nousi esiin, että järjestömaailma hakee edelleen tapojaan toimia sosiaalisessa mediassa ja eri järjestöissä sosiaalisen median merkitys korostuu eri tavoin. Usein pienet järjestöt pystyvät kokonsa ansiosta toimimaan joustavammin sosiaalisessa mediassa ja reagoimaan nopeammin sen alati muuttuvaan maailmaan.
Sosiaalinen media on joka tapauksessa tullut jäädäkseen osaksi järjestöjen työn välineistöä. Sosiaalisen median käyttöön tuovat haasteita sen ennalta arvaamattomasti muuttuvat säännöt ja nopea tahti.
Facebookissa on turha kirjoittaa menneistä tapahtumista, vaan niistä tulisi kirjoittaa jo reaaliajassa. Lisäksi kouluttaja Piritta Seppälä korosti, että Facebookissa järjestöt toimivat usein sivujen avulla, ja tällöinkin olisi hyvä muistaa, että sivujen tulisi toimia kuten ihmisten. Eli tykätä ja viitata toisiin sivuihin. Seppälä mukaan Facebookin kauneus on siinä, että se linkittää järjestöt osaksi suurempaa kokonaisuutta ja muokkaa osaltaan ihmisten käsitystä siitä, mikä on kansalaisyhteiskunta.
Kouluttaja Salla Saarinen Radical Soulista yhdisti sosiaalista mediaa järjestöjen varainhankintaan ja kehotti järjestöjä ajattelemaan Facebook-tykkääjiä henkilöinä, joihin on mahdollista luoda ihmissuhde. Saarisen mukaan tykkääminen on jo osoitus kiinnostuksesta ja yhteisestä arvomaailmasta, mikä tekee järjestöjen sivujen tykkääjistä potentiaalisia lahjoittajia ainakin pidemmällä aikavälillä.
Koulutuksen lopputulemana todettiin, että sosiaalinen media on hyvä työväline, joka pakottaa järjestöt myös seuraamaan aikaansa ja osallistamaan kohderyhmäänsä järjestöjen työstä käytäviin keskusteluihin.
Myös Kepa on kantanut kortensa kekoon perustamalla Facebookiin Kepan jäsenet -ryhmän. Tähän ryhmään voivat liittyä kaikki, jotka toimivat Kepan jäsenjärjestöissä joko kokopäiväisesti tai vapaaehtoisina.

Toivomme, että ryhmästä kehittyy jäsenjärjestöjen yhteinen vireä keskustelufoorumi ja verkostoitumisen kanava, jossa jokainen voi esittää kysymyksiä, heitellä ideoita ja herätellä keskustelua kehitysyhteistyöhön ja globaaliin oikeudenmukaisuuteen liittyvistä aiheista.
Siispä liity sinäkin mukaan ryhmäämme ja anna panoksesi globaaleihin teemoihin liittyviin keskusteluihin!