Koleran leviämistä Haitissa kiihdyttää olematon vesi- ja viemärijärjestelmä. Olot ovat alkeelliset esimerkiksi Port-au-Princen Cite Soleil -slummissa. Kuva: Koleran leviämistä Haitissa kiihdyttää olematon vesi- ja viemärijärjestelmä. Olot ovat alkeelliset esimerkiksi Port-au-Princen Cite Soleil -slummissa.

YK vetäytyy vastuusta Haitin koleraepidemiassa

YK kieltäytyy korvaamasta parin vuoden takaisesta laajasta koleraepidemiasta Haitille aiheutuneita kuluja, vaikka taudin levittäjinä pidetään maailmanjärjestön rauhanturvaajia.

Teksti: Sanna Jäppinen Kuva: arindambanerjee

Haitilla koettiin vuosina 2010-2011 erittäin raju koleraepidemia, joka johti noin 8 000 ihmisen kuolemaan ja vaikutti yli puolen miljoonan haitilaisten elämään. Erityisen tuhoisaksi epidemian teki se, että se seurasi vuonna 2010 Haitia koetellutta maanjäristystä.Useat tutkimukset viittaavat siihen, että tauti levisi Nepalista Haitille siirtyneiden YK:n rauhanturvaajien leiristä. Nyt YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on ilmoittanut Haitin presidentille Michel Martellylle, että YK ei aio maksaa mitään siltä vaadituista hyvityksistä – vaikka pahoitteleekin syväsi katastrofia, uutisoi brittilehti Guardian. Korvausvaatimukset esitettiin marraskuussa 2011, ja haasteen YK:lle laati bostonilaisten lakimiesten perustama Instute for Justice and Democracy in Haiti (IJDH) -ihmisoikeusryhmä. YK:ta vaadittiin panostamaan maanlaajuisen vesi- ja viemärijärjestelmän rakentamiseen, maksamaan korvauksia koleraepidemian uhreille sekä esittämään julkinen anteeksipyyntö toimistaan.Diplomaattinen koskemattomuus suojanaAluksi YK kielsi osallisuutensa koleraepidemiaan täysin. Vuonna 2012 julkaisemassaan raportissa organisaatio kuitenkin myöntää, että on mahdollista että tauti lähti leviämään rauhanturvaajien leiristä, mutta kyseessä ei ollut ”kenenkään yksilön tahallinen toiminta”, IJDH kirjoittaa.Tuoreessa kommentissaan Martellylle Ban Ki-moon välttelee vastuuta vetoamalla YK:n diplomaattiseen koskemattomuuteen. Taustalla on YK:n perustamisvaiheessa 1946 tehty sopimus, jossa YK myöntää itselleen järjestönä – samoin kuin työntekijöilleen – lainsuojan kaikissa toimintamaissaan.YK on aiemminkin vedonnut kyseiseen sopimukseen, mutta Haitin tapauksessa toimintatapaa pidetään kyseenalaisena johtuen maan äärimmäisen vaikeasta tilanteesta, Guardian kirjoittaa.Kolera jyllää jälleenIJDH-ryhmän mukaan koleratilanne Haitilla on jälleen pahentunut: pelkästään joulukuussa 2012 todettiin 11 220 sairastapausta. Maassa on meneillään mittava koleranvastainen kampanja, ja muun muassa 27. helmikuuta aiotaan laajentaa kolerarokotuksen saatavuutta.YK:lla olisi ollut tässä yhteydessä mahdollisuus vaikuttaa koleran kitkemiseen, mutta se osallistuu koleran vastaisen työn rahoittamiseen vain yhden prosentin osuudella, ihmettelee Harvardin yliopiston lääketieteen professori Louise Ivers IJDH:n verkkosivuilla.”Samaan aikaan YK on budjetoinut Haitin olojen vakauttamiseen tälle vuodelle 648 miljoonaa dollaria. Tuolla summalla voitaisiin helposti rahoittaa koko koleraohjelma kahden vuoden ajan. YK:n olisi aika miettiä, mitä todellinen vakauttaminen tarkoittaa: uuvuttavan, kivuliaan ja täysin estettävissä olevan taudin ennaltaehkäisy olisi hyvä alku”, Ivers toteaa.Guardian: UN will not compensate Haiti cholera victims, Ban Ki-moon tells presidentIJDH: A Chance to Right a Wrong in HaitiIJDH: Haitians rage as UN rejects payout for cholera victims