Paistetut perhosentoukat ovat hyvä proteiininlähde. Kuva: Paistetut perhosentoukat ovat hyvä proteiininlähde.

FAO: Hyönteisillä on merkittävä rooli ruokaturvassa

Hyönteiset kuuluvat jo nyt miljoonien ihmisten ruokavalioon, mutta niiden laajempi hyödyntäminen esimerkiksi rehutuotannossa on vasta alkuvaiheessa, todetaan YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön raportissa.

Teksti: Sanna Jäppinen

Useimpia länsimaisia ihmisiä ajatus ötököiden syömisestä yököttää, mutta maailman mittakaavassa asiassa ei ole mitään tavatonta. Hyönteiset kuuluvat noin kahden miljardin ihmisen perinteiseen ruokavalioon, arvioidaan YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAOn tuoreessa raportissa.”Edible insects. Future prospects for food and feed security” -raportti julkaistiin parhaillaan Roomassa pidettävän metsien merkitystä ruokaturvalle ja ravinnonsaannille pohtivan konferenssin yhteydessä.”Villieläimet ja hyönteiset ovat usein metsäalueilla asuvien ihmisten pääasialliset proteiininlähteet, siinä missä lehdet, siemenet, sienet, hunaja ja hedelmät tarjoavat mineraaleja ja vitamiineja”, FAOn pääjohtaja José Graziano da Silva totesi raportin julkistustilaisuudessa.Da Silvan mukaan metsien ruokavarantoja ja metsissä tapahtuvaa viljelyä ei kuitenkaan usein oteta huomioon ruokaturva- ja maankäyttölinjauksissa. Kehitysmaiden maaseutuväestön ruokaturvaa heikentää hyvin usein se, ettei metsien hyödyntämiseen ole pysyvää oikeutta.Luonnon valtava ruoka- ja rehuvarastoHyönteislajeja tunnetaan noin miljoona, ja FAOn mukaan lähes 2 000 lajia kuuluu ihmisten ruokavalioon eri puolilla maailmaa: suosituimpia ovat koppakuoriaiset, perhosentoukat, mehiläiset, ampiaiset, muurahaiset sekä heinäsirkat. Proteiinin lisäksi monet hyönteiset sisältävät hyvää rasvaa, kalsiumia, rautaa ja sinkkiä.”Emme kehota ihmisiä syömään hyönteisiä, vaan toteamme, että hyönteiset ovat yksi metsien tarjoamista luonnonvaroista, jonka mahdollisuudet ruokana ja varsinkin eläinten ravintona on jätetty melko vähäiselle huomiolle”, sanoi Eva Muller, yksi FAOn raportin tekijöistä ja järjestön metsäekonomian ja -tuotannon osaston johtaja.Jo nyt esimerkiksi joitain matolajeja viljellään lemmikkien ruuaksi, mutta FAO rohkaisee miettimään ratkaisuja, joilla hyönteisiä voitaisiin hyödyntää laajasti esimerkiksi karjan rehuna kalan sijaan – ja näin kalaa jäisi enemmän ihmisten ravinnoksi.Sääntöjen puute rajoittaa viljelyäTällä hetkellä hyönteisviljelyä rajoittaa epäselvä lainsäädäntö.”Yksityisellä puolella on kiinnostusta, mutta niin kauan kuin lainsäädäntöön ei saada selvyyttä, ei mikään merkittävä yritys ota riskiä ja lähde kehittämään tätä uutta sektoria”, totesi Paul Vantomme, yksi raportin tekijöistä.FAOn mukaan nyt tarvitaankin kansainvälisiä sääntöjä siihen, miten hyönteistuotantoa voidaan edistää ja miten viljelystä saaduilla tuotteilla käydään kauppaa.Raportissa suositetaan myös kolmea muuta toimenpidettä, jolla hyönteisten viljelyä voitaisiin edistää.  Ensinnä olisi syytä kartoittaa entistä paremmin hyönteisten ravintoarvot, jotta niitä voitaisiin oikeasti markkinoida terveellisenä ravintona. Toiseksi olisi arvioitava hyönteisten tuotantoon liittyviä ympäristövaikutuksia ja verrattava niitä perinteiseen maataloustuotantoon. Kolmanneksi olisi selvitettävä hyönteisten viljelyyn liittyvät sosioekonomiset hyödyt, kuten kaikkein köyhimpien ruokaturvan vahvistuminen.FAO: ”Edible insects. Future prospects for food and feed security” -raportti (pdf)