Teknologian kääntöpuoli: Yksityisyydensuoja vaarassa köyhissä maissa

Monissa kehitysmaissa käytetään länsimaita edistyneempiä tietojärjestelmiä terveydenhuollosta rajavalvontaan ja väestönlaskentaan. Tuoreen tutkimuksen mukaan harvassa maassa on kunnolla pohdittu tai lailla säädetty, mitä se voi tarkoittaa ihmisoikeuksille.

Teksti: Esa Salminen Kuva: Maksim Kabakou

Uusi informaatioteknologia on erittäin tärkeää kehitysmaille, ja erilaisia mobiili- ja tietokonesovelluksia käytetään yhä enemmän kehityksen hyväksi, mobiilipankeista terveydenhuoltorekistereihin, äänestäjärekistereihin, rajavalvontaan ja jopa biometriseen väestönlaskentaan.

Monesti kehittyvissä maissa tehdyt teknologiset ratkaisut ovat edistyneempiä, kuin mitä vanhassa lännessä käytetään.

Teknologia myös leviää hämmentävällä vauhdilla: Ericssonin tuore raportti ennustaa, että kännykkäliittymien määrä Saharan eteläpuolisessa Afrikassa kasvaa seuraavien neljän vuoden aikana 560 miljoonasta 930 miljoonaan.

Tuore tutkimus ”Aiding Surveillance” huomauttaa, että ilman kunnollista lainsäädäntöä ja suojamekanismeja uusi teknologia voi tuoda mukanaan ongelmia ihmisten yksityisyydensuojalle, koska sitä ei juurikaan mietitä.

Vähemmistöt, oppositiot ja aktivistit vaarassa

Ennennäkemättömän suurta määrää joskus hyvin intiimiäkin tietoa voidaan käyttää hyväkseen myös vaikkapa urkkimiseen.

Tällainen mahdollisesti haitallinen huomio kiinnittyy tutkimuksen tehneen Privacy International -järjestön mukaan usein valtaapitävän hallituksen kriitikoihin, poliittiseen oppositioon, toimittajiin ja ihmisoikeuksien puolustajiin.

Euroopassa ja Yhdysvalloissa on käyty mittavaa julkista debattia siitä, kuinka hallitukset valvovat kansalaisiaan — ja Yhdysvaltain tapauksessa myös muiden maiden kansalasia. Erilaisia identiteettijärjestelmiä, joihin varastoitaisiin tietoa sormenjäljistä ja iiriksistä DNA:han on ehdotettu teollisuusmaissa, niistä on väitelty ja välillä niitä on hylättykin.

Privacy Internationalin mukaan vastaava debattia tulisi käydä myös kehitysmaissa ja kehitysyhteistyössä käytettävistä järjestelmistä.

Kyseessä ei järjestön mukaan missään nimessä ole joko—tai-ongelmasta: ei tarvitse valita yksityisyyden ja teknologian välillä. Haasteena on parantaa ihmisten ymmärrystä teknologiasta, varmistaa että lainsäätäjät ja lait ovat ajan tasalla sekä tukea sitä, että ihmisten oikeuksista ja vapauksista päätetään yhteiskunnan tasolla. Teknologiaa voidaan käyttää apuna siinäkin, Privacy International huomauttaa.

Aiding Surveillance (pdf)
Engineering News: Sub-Saharan Africa’s mobile subscriptions set to rise significantly