Liberialaisnainen puhdistaa riisiä Monroviassa. Kuva: Liberialaisnainen puhdistaa riisiä Monroviassa.

Ebola heikentää epidemia-alueen ruokaturvaa

Ruokakriisiä pohjustavat viljelijöiden kuolemat, työvoimapula ja kuljetusten sekä ruuan hinnan nousu.

Teksti: Thalif Deen Kuva: Micky Wiswedel

Ebolaepidemia uhkaa heikentää myös ennestään kehnoa ruokaturvaa taudin koettelemissa Länsi-Afrikan maissa, varoittaa Washingtonissa toimiva Ifpri-tutkimuslaitos.Laitosta johtava tohtori Shenggen Fen sanoo, että ruokakriisi lähenee pahimpia ebolamaita, Liberiaa, Sierra Leonea ja Guineaa. Sitä pohjustavat viljelijöiden kuolemat, työvoimapula ja kuljetusten sekä ruuan hinnan nousu.”Aliravitsemus on ollut näissä maissa ongelmana pitkään, joten ruokakriisi voi jatkua vuosikymmeniä”, Fen sanoo.Sierra Leonessa on suljettu paljon kouluja ebolan vuoksi, mikä on vienyt lapsilta myös kouluateriat. Riistalihan käyttöä koskevat rajoitukset ovat puolestaan verottaneet asukkaiden proteiinin saantia, Ifpri kertoo.Lisäksi perusravinnon, kuten riisin ja maniokin, hinta nousee nopeasti epidemia-alueilla, kun pellot jäävät hoitamatta ja työvoimasta on pulaa.Fenin mukaan ebola-alueilla tarvitaan nyt tukea sekä taudin että uhkaavan ruokapulan vuoksi. Hän muistuttaa, että ravitsemustaso vaikuttaa suoraan ihmisen vastustuskykyyn. Tuki voidaan jakaa tilanteen mukaan rahana tai tarvikkeina ja kytkeä esimerkiksi terveystarkastuksessa käyntiin.Koska kaikki kolme maata ovat ruuan tuojia, kriisin ei uskota vaikuttavan niitä laajemmalle – ellei tauti leviä muihin maihin.