On tärkeää, että väärinkäyttöepäilykset selvitetään

Viime päivinä julkisuudessa on keskusteltu kehitysyhteistyöhön ja avustustoimintaan tarkoitettujen varojen käytöstä. Väärinkäyttöepäilysten perinpohjainen selvittäminen pitää huolen, että ihmiset voivat jatkossakin luottaa avun menevän perille.

Teksti: Timo Lappalainen

Helsingin Sanomat uutisoi viikolla laajasti ”lelusalakuljettaja” Rami Adhamin sekä hänen taustajärjestönsä Suomi Syyria Yhteisön toimintaan liittyvistä epäselvyyksistä. Tapetilla ovat olleet myös Sambian kansallisen viljelijäliiton taloussotkut.

Kärkkäimmät soraäänet ovat nettikeskusteluissa ottaneet tapaukset todisteena siitä, ettei mikään apu koskaan mene perille. Tämä ei tietystikään pidä paikkaansa.

Päinvastoin, kuten kaikki tiedämme, kehitysyhteistyö on tarkkaan valvottua toimintaa. Hankkeita seurataan kaikissa vaiheissa, suunnittelusta toteutukseen ja loppuarviointiin. Ulkoministeriön lisäksi tavoitteiden toteutumista ja rahankäyttöä seuraavat monet ulkopuoliset toimijat. Sambian viljelijäliiton väärinkäyttöepäily nousi esille normaalin hankeseurannan yhteydessä, ja ulkoministeriö on ilmoittanut, että väärinkäytetyt varat peritään takaisin.

Adhamin tapauksessa julkisuudessa esiin nousseet epäilyt ovat vakavia. Keskusrikospoliisi on aloittanut esitutkinnan lelusalakuljettajana tunnetusta Rami Adhamista. Selvityksen alla on, ovatko kerätyt varat menneet luvattuun kohteeseen sekä onko rahojen keräämiselle ollut tarvittavat luvat.

On ensiarvoisen tärkeää, että kaikki epäillyt väärinkäyttötapaukset selvitetään perinpohjaisesti. Yksittäisiin toimijoihin kohdistuva epäilys ei saa viedä pohjaa kaikelta siltä hyvältä työltä, mitä kehitysyhteistyöllä on saatu aikaiseksi.

***

Ulkoministeriön mukaan kokonaisuuteen suhteutettuna kehitysyhteistyöhön liittyviä rahallisia epäselvyyksiä tai väärinkäyttöepäilyjä on hyvin vähän, arviolta 1-2 promillea eli tuhannesosaa kaikesta kehitysyhteistyöstä. Väärinkäyttöepäilyihin suhtaudutaan vakavasti. Epäilyt selvitetään, ja mikäli varoja on käytetty tahallisesti väärin, ne peritään takaisin.

Valitettavasti väärinkäytöksiä voi tapahtua kaikilla aloilla. Esimerkiksi konsulttiyritys PwC:n selvityksen mukaan maailmanlaajuisesti 36 prosenttia yrityksistä raportoi taloudellisista väärinkäytöksistä, Pohjoismaissa 27 prosenttia.

Elokuun lopulla uutisoitiin, kuinka Danske Bankin Espoon Leppävaaran konttorissa työskennelleen pankkitoimihenkilön epäillään kavaltaneen satojatuhansia. Emme silti vaadi koko pankkisektorin alasajoa, ja rahojen jemmaamista sukanvarteen.

***

Yhteisten arvojen ja pelisääntöjen noudattaminen on tärkeää. Jos käy ilmi, että joku on huijannut tai vetänyt välistä, se voi vaarantaa luottamuksen muidenkin järjestöjen toimintaan. Erityisen tärkeää luottamuksen säilyttäminen on silloin, kun puhutaan hädänalaisten auttamisesta.

Jo pelkkä epäily voi olla vahingollinen – oli epäilyille perusteita tai ei. Siksi on kaikkien etu, että julkisuudessa esitetyt väitteet selvitetään mahdollisimman ripeästi.