Luxleaks

Verosankareita puolustamassa Luxemburgissa

Mietin tänään, millaista olisi olla töissä yrityksessä, jonka bisnestä on järjestää monikansallisille yrityksille salaisia sopimuksia, joilla ne välttyvät lähes kokonaan maksamasta veroa. Uskaltaisinko paljastaa vääryyden?

Teksti: Lyydia Kilpi Kuva: Marie Antonelle Joubert

Antoine Deltour ja Raphael Halet uskalsivat. Heidän entinen työnantajansa PwC järjesti Luxemburgissa verosopimuksia, joiden paljastuminen tunnetaan LuxLeaks-vuotona. Yli 28 000 sivua dokumentteja todistivat, että Amazonin, Ikean ja Applen kaltaiset yritykset olivat välttäneet miljardien eurojen edestä veroja. PwC on yksi maailman suurimmista tilitoimistoista.

Luxemburg kiitti vuotajia sekä toimittaja Edouard Perriniä syytteellä. Deltour ja Halet tuomittiin kesäkuussa ehdolliseen vankeuteen ja sakkoihin. Maanantaina Deltour ja Halet sekä toimittaja Edouard Perrin palasivat luxemburgilaiseen oikeustaloon valitusoikeudenkäyntiin.

***

Ironista on, että Luxemburgissa sijaitsee EU:n tuomioistuin. Siellä Luxemburgin valtio on pian itse syytetyn penkillä. Euroopan unionin mukaan Luxemburg on antanut autovalmistaja Fiatille laitonta valtionetua. Salaisen verosopimuksen ansiosta Fiat vältti maksamasta 20–30 miljoonaa euroa veroja. Ilman LuxLeaksia oikeudenkäyntiä ei olisi.

Olin yksi yli 25 maasta saapuneista mielenosoittajista, jotka protestoivat tänään kolmikon kohtaloa vastaan oikeustalon edessä. Kansalaisten viesti on selvä: meidän on suojeltava vääryyksien paljastajia, ei veroja vältteleviä monikansallisia yrityksiä.

Syytettyjen saapuessa kannoimme kylttejä, joissa luki ”kiitos” eri eurooppalaisilla kielillä. Suomalaisillakin on nimittäin aihetta kiittää LuxLeaks-vuotajia. Luxemburgin veroratkaisut tyhjentävät muiden maiden kirstuja, kun yritykset ohjaavat voittonsa herttuakuntaan.

Suomessa ostetusta hampurilaisesta tehdyt voitot voidaan siirtää rojalteina Luxemburgiin, jossa niistä ei tarvitse maksaa veroja.

***

Koko asetelma on absurdi, eikä vain sen takia, että nämä kolme miestä joutuivat uhraamaan uransa, vapautensa ja yksityisyytensä paljastaessaan valtavan mittakaavan verovälttelyjärjestelyn. Vuodettujen tietojen pitäisi olla julkisia, ei huippusalaisia.

Monikansallisia yrityksiä tulisi vaatia julkaisemaan maakohtaiset tilinpäätöstietonsa ja verottajan ennakkoratkaisuista pitäisi olla enemmän tietoa avoimesti saatavilla. Systemaattinen avoimuus tekisi tietovuodoista tarpeettomia ja verovälttelystä vaikeampaa.

Oikeustalolle tänään kerääntynyt joukko kansalaisia oli yksimielinen: ”Mitä tahdomme? Vero-oikeudenmukaisuutta! Milloin tahdomme sen? Nyt!”