Syyrialaisäiti kantaa kuukauden vanhaa lastaan yli Irakin rajan vuonna 2013.
Syyrialaisia on paennut sisällissodan alettua kotimaastaan jo noin viisi miljoonaa Kuva: Syyrialaisia on paennut sisällissodan alettua kotimaastaan jo noin viisi miljoonaa

Syyrialainen elokuvaohjaaja kuvaa pakolaisten koettelemuksia: ”Yksinäisyyttä ja kaipuuta”

Maher Abdulaziz pakeni Syyriasta Ruotsiin, jossa hän teki dokumentin syyrialaisten kamppailusta eurooppalaisyhteisöissä. Abdulaziz vierailee tällä viikolla Suomessa Maailma kylässä -festivaaleilla.

Teksti: Mimosa Hedberg Kuva: S. Rich

Damaskoksessa syntynyt taiteentohtori ja taidekouluttaja Maher Abdulaziz on tehnyt elokuvia jo liki 20 vuotta. Vuonna 2011 hänen urassaan ja elämässään tapahtui kuitenkin odottamaton käänne. 

Tuli arabikevät, ja yhtäkkiä Lähi-itä oli poliittisessa myllerryksessä. Syyriassa protestit leimahtivat pian koko maan laajuiseksi sisällissodaksi.

”Kun arabikevät alkoi, tajusin, että faktojen dokumentoimisesta tuli historiallinen velvollisuus. Olin tietoinen, että päätökselläni altistaisin oman henkeni ja perheeni vakaville seurauksille”, Abdulaziz kertoo Kepalle.

Niinpä vuosien 2011 ja 2013 välillä Abdulaziz filmasi yhteensä 42 dokumenttia, jotka käsittelivät Syyrian konfliktia ja maan presidentti Bashar al-Assadin brutaalia hallintoa.

”Mutta kuten muissakin diktatuureissa, faktojen etsijät ovat vihollisia. Ja minä löysin itseni Assadin joukkojen takaa-ajamana”, Abdulaziz sanoo.

Abdulazizin oli paettava maastaan. Eikä hän ollut todellakaan ainoa: sitten vuodesta 2011 lähtien Syyriasta on paennut yhteensä jo lähes viisi miljoonaa ihmistä, kertoo YK:n pakolaisjärjestö UNHCR.

Yksinäisiä pakolaisia

Abdulazizin turvasatamaksi valikoitui Ruotsi. Maalla oli verrattain hyvä maine pakolaisten kohtelussa, ja osa Abdulazizin perheestä oli myös asunut Ruotsissa vuosia aiemmin.

Siispä elokuvantekijä muutti länsinaapuriimme vuoden 2013 alussa. Ruotsissa miehelle avautui täysin uudenlainen, mutta samalla myös karu todellisuus.

”Tuhannet syyrialaiset olivat selvinneet sodan kauhuista ja kuolemasta, mutta Ruotsissa he kohtasivat uudenlaista kärsimystä, mikä ei ole yhtään vähemmän traagista. Yksinäisyyttä, kaipuuta ja kyvyttömyyttä sopeutua uuteen yhteiskuntaan”, Abdulaziz kuvailee, ja jatkaa:

”Tapasin ihmisiä, jotka alkoivat verrata Syyrian nopeaa kuolemaa ja heidän hidasta kuolemaansa maanpaossa.”

Tämä synnytti miehessä halun toimia. Syyrialaisena elokuvantekijänä Abdulaziz tunsi velvollisuudekseen avata syyrialaisten koettelemuksia muulle yhteiskunnalle.

Ja niin syntyi omaelämäkerrallinen dokumentti ”The Wait”, joka nähdään myös Maailma kylässä -festivaalin elokuvaohjelmistossa. Elokuvassa Abdulaziz seuraa Syyrian sotaa paenneiden perheiden kamppailua eurooppalaisyhteisöissä.

Integroitumisen haasteet

Kysyttäessä ruotsalaisyhteiskuntaan integroitumisesta on selvää, että Abdulaziz ei välitä koko integroitumisen termistä. Hänen mielestään termi on puuroutunut, eikä sille löydy edes oikein tarkkaa määritelmää.

”Minä uskon, että integroituminen on kulttuurinen prosessi”, Abdulaziz sanoo.

Ja hänen mielestään kulttuuria käsitellään usein pinnallisesti. Keskitytään ruokaan, vaatteisiin ja perinteisiin tansseihin, vaikka nämä ovat varsin toissijaisia seikkoja.

”Vaikka tietäisit mitä ruokaa syön tai minkälaisia vaatteita pidän, se ei tarkoita, että tuntisit minut. Sillä en ole vain ruokalaji tai palanen värikästä kangasta. Olen paljon syvemmän kulttuurin tulos.”

Ruotsiin muuttaessaan Abdulazizin haasteet liittyivät pitkälti kommunikaatioon. Hänen oli kohdattava uusi kulttuuri, kieli ja jopa uudenlainen ajattelutapa. Monille pakolaisille uuden kulttuurin kohtaaminen voikin olla hyvin stressaava kokemus.

Abdulazizin mielestä asenteet pakolaisia kohtaan ovat olleet Ruotsissa ja Euroopassa inhimillisiä, ainakin verrattuna moniin muihin paikkoihin maailmassa, hän pohtii.

Huoli Euroopasta

Abdulazizia huolettaa Euroopassa äärioikeiston nousu. Kiinnostavaa on, että dokumetaristin huolet eivät kohdistu pakolaisiin vaan eurooppalaisiin itseensä.

”Minua huolettaa Euroopan sivilisaatio ja Euroopan omat yhteisöt.”

Mies muistuttaa, että äärioikeisto on ennenkin historian saatossa aiheuttanut yhteiskunnissa merkittävää tuhoa. Silti fasismi ja natsismi ovat läsnä nykypäivänäkin.

”Ja heidän (äärioikeiston) ajattelunsa perustuu rasismiin sekä ’muiden’ syrjimiseen.”

Mitä sitten Euroopan päättäjien tulisi muistaa tehdessään pakolaisia koskevia päätöksiä?

Ainakin heidän pitäisi unohtaa oma poliittinen kantansa, Abdulaziz vastaa.

”Muistakaa, että olette poliitikkoja, joiden tarkoitus on palvella ihmiskuntaa. Ette ihmisiä, joiden on tarkoitus palvella politiikkaa.”

Ohjaaja Abdulaziz osallistuu Maailma kylässä -festivaaleilla paneelikeskusteluun kulttuurin roolista maahanmuuttajien kotoutumisessa. Elokuva ”The Wait” nähdään myös lauantaina Kino Caisassa. Elokuvan jälkeen ohjaaja keskustelee paneelissa syyrialaispakolaisten haasteista ja toimintamahdollisuuksista maailmalla.