Kuvassa Grönlannin jäätiköt sulavat.
Jäätiköiden sulaessa myös merenpinnat nousevat. Kuva: Jäätiköiden sulaessa myös merenpinnat nousevat.

Viisi hyvää linkkiä: Antarktiksen kauhukuvat ja EU:n kehityskonsensus

Sarjassa esitellään viisi kiinnostavaa ja ajankohtaista uutista, blogitekstiä tai nettisivustoa. Vuorossa EU:n kehityskonsensus, Kiinan investoinnit, ilmastonmuutoksen tuhot, vapaaehtoistyöturismi ja laiskan keinot hyvän tekemiseen.

Teksti: Valma Korhonen Kuva: Tim Norris

1. Antarktiksen karut muutokset

Kolmiosainen kuvia, videoita ja karttoja yhdistelevä New York Timesin pysäyttävä artikkeli kuvaa ilmastonmuutoksen jälkiä Antarktiksella. Neljä toimittajaa olivat yhdessä Colombian yliopiston tutkijoiden kanssa viime vuonna selvittämässä, missä kulkevat mannerjäiden liikkeet ja mitkä ovat tulevaisuudennäkymät alueella.

www.nytimes.com/interactive/2017/05/18/climate/antarctica-ice-melt-climate-change.html

2. Kansalaisjärjestöt tuomitsevat EU:n kehityskonsensuksen

Kansalaisjärjestöt ovat tuominneet uuden EU:n ulkoministereiden hyväksymän konsensuksen kehitysyhteistyöstä. EU:n tavoitteena oli muun muassa yhdistää YK:n 17 kestävän kehityksen tavoitetta yhtenäiseen ja johdonmukaiseen EU:n kehityspolitiikkaan. Kansalaisjärjestö Oxfamin mukaan ”EU:n hallitukset ovat päättäneet asettaa omat poliittiset tavoitteensa kehityksen edelle”.

www.euractiv.com/section/development-policy/news/new-consensus-on-development-adopted-and-immediately-condemned

3. Uusi silkkitie kauppakäyttöön

The Guardian kertoo Kiinan uudesta One Belt One Road (Obor) -projektista, jossa maa aikoo uudelleen rakentaa silkkitien kauppareitit ja luoda myös uusia merikauppareittejä. Siinä missä länsi luottaa kehityksessä pehmeisiin keinoihin, on Kiinalla kovemmat keinot käytössään taloudellisen ylivallan aikaansaamiseksi.

www.theguardian.com/global-development-professionals-network/2017/may/17/belt-road-project-the-west-is-mired-in-soft-development-china-is-trying-the-hard-stuff

4. Vapaaehtoistyö ei aina harmitonta

Scientific American -sivuston blogikirjoitus lääketieteellisen ”vapaaehtoistyöturismin” varjopuolista. Monilla esimerkiksi Afrikan maihin tulevilla vapaaehtoistyöläisillä ei ole tarvittavaa koulutusta tai taitoja suorittaa erilaisia lääketieteellisiä operaatioita, josta voi koitua potilaille enemmän haittaa kuin hyötyä. Heikoissa oloissa virheitä voivat tosin tehdä lisensioidut lääkäritkin.

blogs.scientificamerican.com/observations/the-trouble-with-medical-voluntourism

5. Maailmanparannusta kotisohvalta

YK:n kokosi keinot pelastaa maailma vain vähällä vaivalla, pieni teko kerrallaan. Lista sisältää ohjeet maailmanparannukseen sohvalta, kotoa ja kodin ulkopuolelta käsin. Sinulle, joka luulit, ettei juuri sinun teoillasi olisi merkitystä!

www.un.org/sustainabledevelopment/takeaction