2017-10-harvey

Suomen kansainvälisessä ilmastorahoituksessa hurja pudotus

Ilmastonmuutoksen hillinnän ja siihen sopeutumisen rahoitustarve kasvaa jatkuvasti. Siitä huolimatta Suomen ilmastorahoitus laski vuonna 2016 peräti 63 prosenttia edellisvuodesta.

Teksti: Kepan tiedote Kuva: NOAA/NASA GOES Project

Viime viikonloppuna julkaistut luvut Suomen ilmastorahoituksesta osoittavat merkittävää laskua. Vuonna 2015 Suomi rahoitti ilmastotoimia vielä 115 miljoonalla, kun vuonna 2016 luku oli enää 43 miljoonaa euroa. Laskua edellisvuoteen on siis peräti 63 prosenttia. Suuntaa voidaan kuitenkin kääntää, ja nyt onkin hallituksella peiliin katsomisen paikka.

Ilmastonmuutoksen hillinnän ja siihen sopeutumisen rahoitustarve kasvaa jatkuvasti. Ilmastonmuutos koskee kaikkein eniten maailman köyhimpiin ihmisiin ja voi tehdä tyhjäksi vuosikymmenien ponnistelut puutteesta nousemiseksi. Harvey- ja Irma-hirmumyrskyt ja muut ilmastokatastrofit osoittavat, että erityisesti kehitysmaat tarvitsevat tukeamme enemmän kuin koskaan. Rahoituksen pieneneminen hidastaa myös kehittyvien maiden energiamurrosta.

Suomi on sitoutunut vuonna 2015 solmittuun Pariisin ilmastosopimukseen. Osana sopimusta vauraat maat tukevat köyhiä valtioita ponnisteluissa ilmastonmuutosta vastaan. Tukea tulee antaa päästöjen vähentämiseen sekä ilmastonmuutoksen vaikutuksiin, kuten paheneviin kuivuuskausiin sopeutumiseen.

Kun Yhdysvallat ilmoitti vetäytyvänsä Pariisin sopimuksesta, EU ja Suomi vaativat lisää ilmastonmuutoksen vastaisia toimia. Tämä ei kuitenkaan näy käytännössä. Samaan aikaan kun köyhien maiden ilmastorahoituksen tarve kasvaa nopeasti, vauraan Suomen ilmastorahoitusta on leikattu isolla kädellä. Tähän asti Suomen kansainvälisessä ilmastorahoituksessa pitkän aikavälin trendi on ollut kasvava, ja rahoitus on ollut noin sadan miljoonan luokkaa vuodesta 2012.

”On hälyttävää, että ilmastopolitiikan kunnianhimo jää Suomessa toistuvasti kansallisten intressien jalkoihin. Suomella on eväät tehdä Pariisin sopimuksen tavoitteiden mukaista politiikkaa, mutta aikaa ei ole hukattavaksi. Suuri osa maailman köyhistä kamppailee ilmastonmuutoksen vaikutusten kanssa jo nyt,” toteaa Kepan ilmastoasiantuntija Tuuli Hietaniemi.

Neuvotteluja kansainvälisestä ilmastorahoituksesta jatketaan YK:n ilmastoneuvotteluissa Bonnissa marraskuussa. Tänä vuonna puheenjohtajamaana toimii pieni saarivaltio Fiji, johon ilmastonmuutos on iskenyt pahasti.

Kepa julkaisee 30.10. ajankohtaiskatsauksen Suomen ilmastorahoituksen tilasta.

Lisätiedot

Tuuli Hietaniemi
Ilmastoasiantuntija, Kepa ry
tuuli.hietaniemi@kepa.fi
+358 50 317 6686