Bryssel, Bryssel, Hanoi, Bryssel

Sain sähköpostin entiseltä, yhä rakkaalta työnantajaltani: ”Juhlistamme tänä vuonna 15 vuotta täyttävää Kehystä julkaisemalla verkkosivuillamme yhden blogikirjoituksen jokaisesta toimintavuodestamme. Nyt kaipaamme kirjoitusta vuodelle 2008.” Ensimmäinen ajatus: onpa aikaa kulunut. Mitä ihmettä tapahtui vuonna 2008?

Teksti: Anna Pollari

Silloin järjestettiin muun muassa järjestömatka Vietnamiin! Muistellaanpa siis sitä ja vaikka Kehyksen järjestömatkoja yleensä.

Toinen ajatus: Pääsenpä sanomaan suorat sanat. Eli kehumaan aktiivista kattojärjestöä, joka on aina ollut selvästi kokoaan isompi.

Kehys jäsenistöineen on perustamisestaan lähtien tarttunut päättäväisesti toimeen ja toteuttanut isojakin ideoita tehokkaasti ja huolellisesti. Yksi esimerkki on järjestömatka, joka on vienyt jo kymmeniä ja taas kymmeniä suomalaisia kehitysyhteistyön asiantuntijoita Brysseliin tutustumaan EU-politiikan tekijöihin ja EU-tason vaikuttamiseen.

Matkat ovat olleet loistavia käytännön keinoja toteuttaa Kehyksen tavoitetta lisätä Euroopan unionin kehityspolitiikan ja kehitysyhteistyön tuntemusta, edistää keskustelua sekä jäsentensä mahdollisuuksia vaikuttaa EU:ssa. Samalla matkat ovat tukeneet monenlaista verkostoitumista ja uusien, yllättävienkin kumppanuuksien syntymistä.

Brysselissä jäsenjärjestöjen ja muiden kiinnostuneiden järjestöjen työntekijät ovat päässeet tutustumaan EU-toimielinten rooliin kehityspolitiikassa ja niihin ihmisiin, jotka tekevät työtään EU:n kehitysyhteistyön, rahoituksen ja politiikan suuntaviivojen parissa.

Matkoilla on tavattu EU-virkamiesten lisäksi myös Suomen EU-edustuston virkamiehiä, suomalaisia europarlamentaarikkoja sekä eurooppalaisia järjestötoimijoita. Matkaohjelmaan on aina kuulunut myös vierailu eurooppalaisessa kattojärjestössä CONCORDissa, joka edustaa eurooppalaisia kehitysyhteistyöjärjestöjä EU:ssa.

Toisin sanoen komission ja parlamentin ikkunattomat kokoustilat ja monenlaiset toimistobunkkerit ovat tulleet tutuksi. Mutta niin ovat myös kiinnostavat keskustelut kehityspolitiikasta sekä hyvät puhujat ja alustukset – oli kyseessä sitten asiaansa uskova virkamies tai sinnikäs eurooppalainen järjestölobbari.

Matkat ovat ihan oikeasti tuoneet käytännön vaikuttamistyön lähemmäksi ja samalla ne ovat antaneet mahdollisuuden asiantuntijoille laajentaa omia verkostojaan sekä EU-tasolla että suomalaisten järjestöjen kesken.

Mutta palataan vuoteen 2008. Tuona kyseisenä vuonna Kehyksen järjestömatka päätettiin toteuttaa hieman totutusta poiketen. Kehys halusi laajentaa jäsenjärjestöjensä ymmärrystä EU:sta globaalina toimijana. Iso idea muuttui sihteeristön käsissä nopeasti käytännön toteutukseksi.

Työkaluksi valittiin jäsenistön toiveesta järjestömatka Hanoihin, Vietnamiin. Matkan teema oli Euroopan komission ja EU-jäsenmaiden globaali toiminta ja erityisesti EU:n delegaatioiden eli edustustojen rooli kehitysyhteistyön suunnittelussa ja toimeenpanossa.

Mukaan lähti ryhmä jäsenjärjestöjen edustajia ja matkan aikana vierailtiin paitsi delegaatiossa myös Suomen Vietnamin suurlähetystössä sekä Vietnamissa toimivissa järjestöissä – suomalaisissa ja muissa eurooppalaisissa kansalaisjärjestöissä sekä YK:n alaisissa toimijoissa.

Matka oli kunnianhimoinen, onnistunut ja palautteen mukaan se vastasi osallistujien odotuksiin. Itse muistan erityisesti monet hyvät keskustelut niin EU:n, lähetystön kuin järjestöjenkin kanssa Vietnamin kansalaisjärjestöjen tilasta ja tulevaisuuden näkymistä. Unohtamatta valtion päällystakkia, joka kulki liepeillämme.

Järjestömatkat ovat mielestäni täydellinen esimerkki siitä, miten Kehys toimii; se vastaa jäsenistönsä toiveisiin, toteuttaa ketterästi ja kokeilee rohkeasti. Mutta samalla sen sihteeristö pitää aina tiukasti mielessään kattojärjestön perustehtävät: suomalaisten kehitysyhteistyöjärjestöjen EU-tiedon ja vaikuttamismahdollisuuksien lisäämisen sekä verkostoitumisen tukemisen.

Onnea Kehys kaikkeen tulevaan!