Imjan jäätikkö Nepalin Himalajalla.
Jäätiköiden sulaminen kuuluu ilmastonmuutoksen rajuimpiin vaikutuksiin. Imjan jäätikkö Nepalin Himalajalla on muuttunut järveksi. Kuva: Jäätiköiden sulaminen kuuluu ilmastonmuutoksen rajuimpiin vaikutuksiin. Imjan jäätikkö Nepalin Himalajalla on muuttunut järveksi.

Climate Watch havainnollistaa: Köyhyys pahentaa ilmastouhkia

Uusi nettisivusto Climate Watch tarjoaa taustatietoa, joka helpottaa marraskuun puoliväliin Bonnissa jatkuvan YK:n ilmastokokouksen seuraamista.

Teksti: Johannes Friedrich, Andrew Pickens Kuva: Bhrikuti Rai

IPS — Päästöt, vähennystavoitteet ja toiminnan vaikutukset löytyvät nyt samasta paketista. World Resources Institute kumppaneineen on tuottanut jatkuvasti täydentyvän tietokannan nimeltään Climate Watch, joka on avoin niin tutkijoille, poliitikoille kuin tavallisille kansalaisillekin.

Tietokannasta voi tarkastella eri maiden kasvihuonekaasupäästöjen kehitystä ja niiden Pariisin kokouksessa antamia lupauksia päästövähennyksistä.

Sivusto osoittaa, että ilmastotavoitteilla on paljon yhtymäkohtia YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin. Köyhyys pahentaa ilmastouhkia ja heikentää mahdollisuuksia varautua ja sopeutua niihin.

Climate Watch havainnollistaa kasvihuonepäästöjen kehityskaaren. Teollisen valankumouksen alkuvaiheessa vuonna 1850 maailmanlaajuiset päästöt jäivät alle yhteen gigatonniin mutta kasvoivat yli 46-kertaisiksi vuoteen 2015 mennessä.

Nykyinen vauhti ei riitä

Päästöjen kasvu on alkanut viime vuosina tasaantua, mutta nykyinen vauhti ei riitä siihen, että lämpötilan nousu jäisi reilusti alle kahteen asteeseen, kuten Pariisissa vuonna 2015 sovittiin. Climate Watchin data auttaa näkemään, millä talouden sektoreilla tarvitaan suurimmat muutokset.

Sivustolta löytyvät kunkin maan itselleen määrittelemät kansalliset päästötavoitteet ja tiedot siitä, miten ne aikovat hoitaa ilmastonmuutoksen vaikutusten lievittämisen, niihin sopeutumisen ja operaation rahoituksen. Määritellyt painopistealueet, kuten esimerkiksi maatalous tai energiahuolto, antavat osviittaa tulevien investointien suunnasta.

Hiilivapaa ja ilmastonkestävä talous on välttämätön edellytys sille, että YK:n kestävän kehityksen tavoitteet pysytään toteuttamaan suunnitellusti koko maailmassa vuoteen 2030 mennessä.

Sivuston mukaan ilmastoasiat linkittyvät 154:ään kaikkiaan 169:stä kestävän kehityksen tavoitteesta. Tiukimmat kytkökset johtavat energiatalouteen sekä metsä-, maankäyttö- ja maataloussektoreihin.

Ruoka on ilmastoasia

Climate Watch on uranuurtaja ilmasto- ja YK-tavoitteiden ristiinkytkennässä, jonka uskotaan tuovan merkittäviä synergiaetuja.

Kun esimerkiksi Meksiko pyrkii poistamaan nälän ja parantamaan ruokaturvaansa, sen täytyy pitää entistä parempaa huolta vesivaroistaan ja viljelymaistaan, mistä on suora yhteys ilmastotavoitteisiin.

Climate Watchin sivulle lisätään marraskuun puolivälissä aineistoa, joka osoittaa erilaisten mallien avulla, miten kymmenet maat ja alueet voivat rajoittaa päästöjään talous- ja energiapolitiikan muutoksilla.

Sivustolta näkee myös, miten erilaiset päästösuunnitelmat vaikuttavat maapallon lämpötilan kehitykseen. Esimerkiksi Pariisin sopimuksen nojalla nyt asetetut kansalliset tavoitteet nostavat lämpötilaa 2,8 astetta.

IPS: Got Climate Questions? Climate Watch Has Answers