kuvakaappauksia eri medioiden vaalikoneista

Miksi vaaleissa ei puhuta maailmasta ja ulkopolitiikasta?

Vaalikeskusteluja seuraamalla yksi asia on tullut selväksi. Näistä vaaleista todella saatiin ilmastovaalit. Muut Suomen globaalia vastuuta koskevat teemat ovat sen sijaan jääneet harvinaisen pieneen osaan.

Teksti: Jussi Kanner

Vaalikoneisiin vastaamalla saa nopeasti käsityksen siitä, mihin aiheisiin media on halunnut tarttua näissä vaaleissa. Kaikilla isoilla medioilla on omat vaalikoneensa, joissa puolueiden ja ehdokkaiden eroja yritetään saada mahdollisimman hyvin näkyviin.

Vaikka koneita ja kysymyksiä on paljon, näyttää niissä toistuvan pitkälti samat teemat: ilmasto, sote-palvelut, turvallisuus ja arvot.

Vähemmälle huomiolle vaalikoneissa – ja myös televisioiduissa Ylen ja MTV:n vaalitenteissä – ovat jääneet ulkopolitiikkaa ja globaaleja teemoja koskevat kysymykset.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikan osalta kysymykset käsittelevät järjestään lähinnä Nato-jäsenyyttä. Ilta-Sanomissa sentään on Naton lisäksi kysymykset Putinista ja Trumpista, mutta niissäkin molemmissa kysytään johtajien vaikutuksesta turvallisuustilanteeseen.

Globaalin näkökulman kapeus tulee karulla tavalla esiin HS:n vaalikoneessa, jossa kysymykset on ryhmitelty viiteen pääteemaan: hyvinvointi, ilmasto, maailma, nuoret ja arvot.

”Maailmaan” liittyviä kysymyksiä on neljä. Ne koskevat EU:ta, monikulttuurisuutta, opiskelijoiden oleskelulupia ja – kyllä vain – Nato-jäsenyyttä.

Missä ovat kysymykset vaikkapa ihmisoikeuksista, kehitysyhteistyöstä, YK:sta, varallisuuden keskittymisestä, veroparatiiseista tai kauppapolitiikasta?

Hufvudstadsbladet saa erityismaininnan ainoana, jonka koneessa nousee esiin kehitysyhteistyö ja pakolaiskiintiön korottaminen.

* * *
Ilmastonmuutoksen nouseminen vaalien yhdeksi päätemoista näkyy myös vaalikoneissa. Siihen liittyviä kysymyksiä on jokaisessa koneessa useita.

Eniten niitä on MTV:llä, jonka 36 kysymyksestä 7 koskee ilmastoa. Merkittävää vaihtelua kysymysten kohteissa ei ole. Ne koskevat yleensä hakkuita, bensa- ja dieselautojen kieltämistä, lihan kulutusta ja ydinvoimaa.

Sen sijaan laadullisia eroja löytyy. Siinä missä Yle ja HS kysyvät suomalaisten ohjaamisesta verotuksen avulla syömään vähemmän lihaa, MTV kysyy punaisen lihan syönnin rajoittamisesta ylimääräisellä verolla.

Ero tuntuu helposti kosmeettiselta, mutta kyse on kepistä ja porkkanasta: rangaistaanko lihansyöjiä vai palkitaanko kestävämmistä valinnoista?

MTV:n kysymyksenasettelulla on helpompi rakentaa populistista narratiivia lihansyönnin kieltäjistä, mikä on saattanut vauhdittaa perussuomalaisten loppukiriä.

Porkkana vaihtui kepiksi myös Ylen suuressa vaalitentissä 14.3., jolloin useammat puheenjohtajat lähtivät kilvan puolustamaan suomalaista lihaa ilmastovalintana. Nämä väitteet Ylen faktantarkistajat sittemmin ampuivat alas.

* * *
Vaalikoneisiin ja tentteihin valitut kysymykset ja niiden muodot eivät ole merkityksettömiä.

Seuraavaksi valmistellaan toukokuun eurovaalien koneita. Kiinnostavaa nähdä, mitkä silloin nousevat ykkösaiheiksi.

Linkkejä vaalikoneisiin:

Yle: https://vaalikone.yle.fi/eduskuntavaali2019/
MTV: https://www.mtvuutiset.fi/vaalikone
HS: https://www.vaalikone.fi/eduskunta2019/
Ilta-Sanomat: https://www.vaalikone.fi/eduskunta2019/is/
Hbl: https://www.hbl.fi/valkompassen-2019/