Kolme naista pitävät kankaita käsissään.

Kangasmaskeista työpaikka – tuloja ruokaan, vuokraan ja lasten etäkouluun

Kangasmaskien ompelu toi elannon bhutanilaisille naisille, jotka olivat joutuneet työttömäksi koronarajoitusten vuoksi.

Teksti: Ninarose Maoz / Fida International Kuva: Riina Happonen / Fida

Kun koronauutiset alkoivat levitä talvella 2020, sulki Bhutan ovensa tiukasti. Reilun 760 000 asukkaan maassa tiedetään, että jos virus leviää sen väestössä, sillä ei ole keinoja tukahduttaa sitä. Varotoimena kaikki kokoontumiset kiellettiin ja koulut suljettiin. Lisäksi alueilla, joilla ilmeni yksikin koronatapaus, jota ei voitu jäljittää, asetettiin koko lääni sulkutilaan. 

Moni perhe on menettänyt elinkeinonsa, ja lapset eivät ole päässeet kouluun. Turismi on maan kolmanneksi suurin tulolähde ja työllistää yli 50 000 ihmistä. Korona vei työpaikan heiltä kaikilta. Myös monet käsityöläiset ovat jääneet työttömiksi, sillä matkailijat ovat heille iso asiakasryhmä.  

Myös lapset ovat kärsineet koronatilanteesta.  

– Lapset ovat käyneet etäkoulua, ja täällä se merkitsee pääosin etätehtävien tekemistä verkon kautta. Netti maksaa kuitenkin paljon, eikä kaikilla perheillä ole siihen varaa, kertoo Fidan maaohjelmakoordinaattori Riina Happonen Thimpusta, Bhutanin pääkaupungista.  

Fida tekee yhteistyötä Bhutanin kuningataräidin perustaman RENEW-järjestön kanssa ja on kouluttanut naisia menestyksekkäästi muun muassa ompelijoiksi. Noin 2 000 haavoittuvassa asemassa olevaa naista on löytänyt koulutusten kautta uuden ammatin. 

12 000 maskin tilaus  

Koronan ehkäisemiseksi maassa toimiva saksalainen mikrolainayritys päätti tilata omille asiakkailleen 12 000 kasvomaskia. Fidan tuotantoyksikkö sai nämä valmistettavaksi.  

Naiset osallistuivat työpajaan, jossa heille opetettiin maskien ompelu. Se ei ollut vaikeaa, sillä naiset ovat tottuneet ompelemaan paljon monimutkaisempia tuotteita, kuten kansallispukuja –bhutanilaisten arkiasuja. Haasteita tuotti kuitenkin materiaalin heikko saatavuus, kun raja Intiaan sulkeutui. Niinpä alkuvaiheessa esimerkiksi kuminauhojen tilalle piti laittaa pään taakse solmittava kiinnitysnauha.  

Valmiit maskit mikrolainayritys jakoi mikrolainahankkeessa oleville ihmisille maaseudulla. Pienillä tuloilla elävillä maanviljelijöillä ei ole varaa kertakäyttömaskeihin, eikä kaikkialla maaseudulla ole kertakäyttömaskeja edes saatavissa. Näin maskihankkeesta koitui moninkertainen hyöty.  

Nettiaikaa läksyjen tekoon 

Maskien ompelijat saivat palkan tekemistään maskeista, jonka turvin he pystyivät ostamaan lapsilleen nettiaikaa koulunkäyntiin. Osalla tulot menivät suoraan ruoan hankkimiseen. Jotkut naiset kertoivat, että heillä oli asunnon vuokran maksu vaarantunut, ja uusilla tuloilla he pystyivät hoitamaan laskunsa. Lisäksi naiset kiittelivät sitä, että he pystyivät ompelemaan maskeja kotonaan ja samalla auttamaan lapsiaan koulunkäynnissä.  

Omilla tuloilla on iso merkitys naisille. Maailman onnellisimmaksi maaksi itseään siteeraava Bhutan on sijalla 131/153 Global gender gap -indeksissä, joka mittaa sukupuolten välistä tasa-arvoa. Pandemia on lisännyt perheväkivaltaa Bhutanissa.

Omat tulot tuovat naisille itsenäisyyttä, arvostusta ja mahdollisuuden vaikuttaa kylän asioihin. Myös miehet arvostavat vaimojaan enemmän, kun he voimaantuvat.