Burmalaistyttö raataa tehtaassa ymmyrkäisiä viikkoja

Työ on kuitenkin kevyempää tehtaassa kuin riisipellolla, 15-vuotias Cho Cho Thet vakuuttaa.

Teksti: Mon Mon Myat

Mon Mon myat / ips

Burmalaisen vaatetehtaan työvoima on hyvin nuorta.

IPS — Burmalainen Cho Cho Thet, 15, ei tiedä paljoa työpaikkansa ulkopuolisesta maailmasta. Hän raataa vaatetehtaassa 14-tuntista päivää viikot läpeensä. Hän myös syö, nukkuu ja joskus leikkiikin siellä.
Thetin työpäivä kestää aamuseitsemästä iltayhdeksään. Palkka on vajaat 26 euroa kuukaudessa. Tehtaan omistaja tarjoaa ilmaisen majoituksen sekä ruoaksi riisiä ja vihanneksia.
”Sisällä on parempi työskennellä kuin riisipellolla auringon ja sateen armoilla. Täällä minua ei väsytä yhtään”, vakuuttaa tyttö, joka pääsi ompelijaksi toimittuaan kaksi vuotta avustajana.
Maataloustyöllä ei ansaitse tarpeeksi
Thetin koulutie katkesi toisella luokalla, kun äiti pakotti hänet jäämän kotiin hoitamaan nuorempia sisaruksiaan. Kun äiti kuoli ja isä lähti kotoa, Thetillä ei lapsista vanhimpana ollut muuta mahdollisuutta kuin etsiä työtä.
”Jouduin seisomaan riisipellolla koko päivän säästä riippumatta”, hän muistelee työtään kotikylässä, jonne on kolmen tunnin ajomatka Burman entisestä pääkaupungista Rangoonista.
Thet taivutteli isoäitinsä lähettämään hänet Rangooniin tehtaaseen, jossa hänen tätinsä oli töissä.
”Kylässä en pysty ansaitsemaan tarpeeksi, koska maatalouden työ on kausiluontoista”, Thet perustelee lähtöään.
Tehtaan omistaja May Thun Aung ei päästänyt Thetiä suoraan tehtaaseen tämän nuoren iän vuoksi. Tyttö vietti ensin muutaman kuukauden hoitaen Aungin lapsia.
”Tehtaaseen pyrkii paljon nuoria. Yritämme torjua alaikäiset lapset, mutta he ilmestyvät seuraavalla viikolla mukanaan uusi hakemus, jossa ikä on muutettu”, Aung kertoo.
Talouskriisi kurittaa Lännen alihankkijoita
Aung perusti monen muun tavoin yrityksensä 1996, kun maan markkinataloutta alettiin vahvistaa. Henkilökunta on tuplaantunut alun 150:stä.
Aungin tehdas sijaitsee Rangoonin laidalla teollisuusvyöhykkeellä, jollaisia Burmaa johtava sotilasjuntta on perustanut kaikkiaan 21.
Vuoden 2006 tilaston mukaan Burmassa on yli 43 000 yksityistä tehdasta, joissa valmistetaan muun muassa tekstiilejä, elintarvikkeita sekä teräs- ja muovituotteita.
Tehtaiden työehdot ovat surkeat niin aikuisille kuin lapsityöläisillekin. Maailmanlaajuinen talouskriisi on vain pahentanut tilannetta, koska moni tehdas toimii länsimaisten yritysten alihankkijana.
”Tilauskanta kutistui 75 prosenttia, sillä vuonna 2009 emme saaneet yhtään tilausta kahdeksaan kuukauteen”, Aung kertoo.
Tehtaasta lähti viime vuonna 60 työntekijää etsimään parempaa leipäpuuta.
”Kaupungissa on monia karaokebaareja ja hieromalaitoksia, joissa nuoret tytöt tienaavat paremmin kuin tehtaassa. Miten voisin estää heitä lähtemästä?” Aung pohtii.
Poliittisen opposition tukahduttanut Burman sotilasjuntta rajoittaa myös maan ammattiyhdistystoimintaa. YK:n alainen Kansainvälinen työjärjestö ILO toimii maassa erittäin rajoitetuin oikeuksin. Sen toimialaa ovat Burmassa vain pakkotyö, lapsisotilaat ja yhdistymisvapaus. Työterveys ja -turvallisuus sekä lapsityövoima eivät Burman lain mukaan kuulu järjestölle.
Ikävä takaisin kouluun
Cho Cho Thetin mielestä työ tehtaassa on turvallisempaa kuin viihdealalla. Hän nauttii siitä, että voi leikkiä muiden nuorten kanssa illalla töiden jälkeen.
”Joskus olemme piilosilla, toisinaan tanssimme ja laulamme. Eniten pidän johtajan järjestämistä elokuvaesityksistä, vaikka se aika onkin pois yöunesta”, tyttö kertoo.
Hän myöntää ikävöivänsä koulua ja toivoo, että voisi vielä joskus jatkaa opintojaan.